Sezoninė mityba – kas tai?
Sezoninės mitybos pagrindas – valgyti tai, ką tuo metu siūlo gamta ir tai, kas užauginta vietoje, mūsų klimato juostoje. Kodėl tai naudinga? Pirmiausia dėl to, kad tokie produktai būna sveikesni. Šviežios, vietiniuose ūkiuose užaugintos daržovės, iki prekybos centrų keliauja kur kas trumpiau. Jų prekinė išvaizda būna puiki ir be jokių chemikalų. Tai reiškia, kad toks vietinis vaisius ir daržovė – kur kas sveikesnis pasirinkimas. Jis pasižymi ne tik geresne maistine verte, didesniu skaidulų ir vitaminų kiekiu, bet ir, dažnu atveju, patrauklesne kaina. Juk transportavimo išlaidos kur kas mažesnės.
Racionas pagal metų laikus
Panašusturinys
Aptarėme, kas gi ta sezoninė mityba ir kokie jos privalumai. O dabar išsiaiškinkime, ką, remiantis mitybos pagal metų laikus principais, rekomenduojama valgyti skirtingais sezonais:
- Pavasaris. Po truputį bundanti gamta ant mūsų stalo atneša pirmąsias daržo gėrybes. Todėl pavasarį mitybos racione turėtų vyrauti paprastos ir itin maistingos daržovės, tokios kaip salotų lapai, ridikėliai, svogūnų laiškai, petražolės, dilgėlių lapai ir pan. Nepraleiskite progos šių daržovių ir prieskoninių žolelių įsigyti pigiau – kai tik paskelbiamos naujos akcijos, skubėkite į parduotuvę.
- Vasara. Be jokių abejonių, vasaros sezonas – pats dosniausias. Todėl būtų nuodėmė jo neišnaudoti. Rekomenduojama valgyti daug braškių, vyšnių, gervuogių, aviečių, slyvų, kriaušių, obuolių. Taip pat daržovių (agurkų, pomidorų ir pan.) bei miško uogų.
- Ruduo. Rudenį, kaip ir vasarą, stalai įprastai lūžta nuo gėrybių gausos. Valgykite morkas, pupeles, pomidorus, bulves, porus, moliūgus, cukinijas ir kitas daržo gėrybes. Taip pat tai, ką randate miške: uogas ir grybus. Idealiausia, jeigu mityboje vyrauja kuo skirtingesnių spalvų vaisiai ir daržovės.
- Žiema. Tai – sudėtingas metas, kuris tikrai nelepina miško ir sodo gėrybėmis. Vis dėlto, šiuo sezonu verta valgyti tai, ką pavyko išsaugoti (bulves, moliūgus, kopūstus, obuolius ir pan.) arba konservuoti (grybai, agurkai, vaisiai ir pan.). Mėgaukitės įvairiais daržovių troškiniais, sriubomis, orkaitėje keptais patiekalais. Nepamirškite ir ankštinių daržovių, tokių kaip pupelės, žirniai, lęšiai.
Ir pabaigai, atminkite – mityba turėtų būti kuo įvairesnė. Todėl vien daržovių tikrai neužteks. Visais metų laikais rekomenduojama valgyti mėsą ir žuvį, pieno produktus. Tiesa, jei tik turite galimybę, pirkite vietinių ūkininkų produkciją.
Komentuoti