Penktadienis, 27 sausio, 2023
-1 °c
Radviliškis
-2 ° Št
-1 ° Sk
1 ° Pr
-1 ° An
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
SUBSCRIBE
mano Radviliskis
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Politika
  • Sveikata
  • Jaunimas
    Kutiškius aplankė Trys karaliai

    Kutiškius aplankė Trys karaliai

    Šeduvos gimnazijoje vyko labdaros paramos koncertas „Uždekim žiburius širdžių“

    Pokyčiai profesiniame mokyme: verslui – daugiau galimybių tiesiogiai įsitraukti į specialistų rengimą

    Pokyčiai profesiniame mokyme: verslui – daugiau galimybių tiesiogiai įsitraukti į specialistų rengimą

    Steigiami regioniniai konsultaciniai specialiojo ugdymo centrai, savivaldybės kviečiamos teikti paraiškas

    Steigiami regioniniai konsultaciniai specialiojo ugdymo centrai, savivaldybės kviečiamos teikti paraiškas

    Įvyko jau 5-asis dviračių žygis rudenėjančia „Kudirknakčio“ trasa

    Įvyko jau 5-asis dviračių žygis rudenėjančia „Kudirknakčio“ trasa

    „Sodra“: jaunuoliai, kurie šiais metais nebesimokys, turėtų pasitikrinti sveikatos draudimą

    „Sodra“: jaunuoliai, kurie šiais metais nebesimokys, turėtų pasitikrinti sveikatos draudimą

    Startuoja maltiečių programa „Drąsiau į gyvenimą“ – pagalba vaikams ir jaunimui visais jų gyvenimo etapais

    Startuoja maltiečių programa „Drąsiau į gyvenimą“ – pagalba vaikams ir jaunimui visais jų gyvenimo etapais

    Prasidėjo papildomas priėmimas į universitetus ir kolegijas

    Prasidėjo papildomas priėmimas į universitetus ir kolegijas

    Elektroninės cigaretės ir paauglystė: tai – nesuderinama!

    Elektroninės cigaretės ir paauglystė: tai – nesuderinama!

    Trending Tags

    • Sportas
    • Turizmas
    • Maistas
    • Kultūra
    • Pramogos
    • Kriminalai
    • Įvairūs
    • Verslas
    • Politika
    • Sveikata
    • Jaunimas
      Kutiškius aplankė Trys karaliai

      Kutiškius aplankė Trys karaliai

      Šeduvos gimnazijoje vyko labdaros paramos koncertas „Uždekim žiburius širdžių“

      Pokyčiai profesiniame mokyme: verslui – daugiau galimybių tiesiogiai įsitraukti į specialistų rengimą

      Pokyčiai profesiniame mokyme: verslui – daugiau galimybių tiesiogiai įsitraukti į specialistų rengimą

      Steigiami regioniniai konsultaciniai specialiojo ugdymo centrai, savivaldybės kviečiamos teikti paraiškas

      Steigiami regioniniai konsultaciniai specialiojo ugdymo centrai, savivaldybės kviečiamos teikti paraiškas

      Įvyko jau 5-asis dviračių žygis rudenėjančia „Kudirknakčio“ trasa

      Įvyko jau 5-asis dviračių žygis rudenėjančia „Kudirknakčio“ trasa

      „Sodra“: jaunuoliai, kurie šiais metais nebesimokys, turėtų pasitikrinti sveikatos draudimą

      „Sodra“: jaunuoliai, kurie šiais metais nebesimokys, turėtų pasitikrinti sveikatos draudimą

      Startuoja maltiečių programa „Drąsiau į gyvenimą“ – pagalba vaikams ir jaunimui visais jų gyvenimo etapais

      Startuoja maltiečių programa „Drąsiau į gyvenimą“ – pagalba vaikams ir jaunimui visais jų gyvenimo etapais

      Prasidėjo papildomas priėmimas į universitetus ir kolegijas

      Prasidėjo papildomas priėmimas į universitetus ir kolegijas

      Elektroninės cigaretės ir paauglystė: tai – nesuderinama!

      Elektroninės cigaretės ir paauglystė: tai – nesuderinama!

      Trending Tags

      • Sportas
      • Turizmas
      • Maistas
      • Kultūra
      • Pramogos
      • Kriminalai
      • Įvairūs
      No Result
      View All Result
      mano Radviliskis
      No Result
      View All Result

      Plačiakaktis gerosiomis savybėmis nenusileidžia upėtakiui: nauda organizmui ir nesudėtingas receptas

      RINA@ RINA
      Penktadienis, 12 kovo, 2021
      0
      Autorius: IKI
      Prasidėjus pavasariui, kartu su šviežio derliaus produktais parduotuvių lentynose atsiranda ir karpinių žuvų šeimai priklausančio plačiakakčio, kuris yra lengvai virškinamų baltymų, taip reikalingų mūsų organizmui, šaltinis. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad norint praturtinti savo mitybą be kitų organizmui svarbių produktų turėtume nepamiršti ir šios žuvies. Mat ji pasižymi įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa.

      SUSIJĘ STRAIPSNIAI

      Gyventojai, būkite budrūs: saugokitės priešgaisrinės tarnybos darbuotojais apsimetusių sukčių!

      Aktualu auginantiems vaikus: kas priklauso gausioms šeimoms?

      „Žolės“ apsirūkęs Radviliškio rajono gyventojas „šturmavo“ karinį dalinį

      „Reguliarus žuvies vartojimas yra vienas esminių geros savijautos akcentų. Vadovaujantis sveikos mitybos rekomendacijomis žuvį reikėtų valgyti bent kelis kartus per savaitę, nes tai kokybiškas baltymų šaltinis. O bene svarbiausia žuvies savybė – šviežumas. Todėl tam, kad galėtume pasiūlyti šviežios žuvies, bendradarbiaujame su patikimais žuvininkyste užsiimančiais tiekėjais. Ne išimtis ir plačiakakčiai – visi procesai sudėliojami taip, kad iš tvenkinių ištrauktos žuvys parduotuves pasiektų kuo greičiau ir jau ankstyvą pavasarį gyventojai galėtų jais papildyti meniu“, – teigia V. Juodkazienė.
      Anot jos, parsinešus namo rekomenduojama žuvį laikyti nulinėje temperatūroje, bet tinkama ir šalčiausia šaldytuvo vieta. O plačiakakčius, kaip ir daugumą žuvies ar mėsos produktų, reikėtų suvalgyti per 2–4 dienas.
      Maitinasi natūraliais produktais
      Rimvydas Kriščiūnas, žuvininkystės įmonės „Jūros vėjas“ vadybininkas pasakoja, kad ši žuvis yra panaši į karpį – ji maitinasi natūraliais, iš gamtos susidariusiais produktais. Plačiakaktis, kaip ir karpis, taip pat gali būti ir laukinis, tačiau jeigu jis neauginamas specialiuose tvenkininiuose, jo maistinė vertė baltymų ir riebalų atžvilgiu yra mažesnė.
      „Ši žuvis turi geresnę maistinę vertė tuomet, kai yra auginama tvenkiniuose. Kitaip tariant, yra pagauta ne laukinėje gamtoje. Pasirodo, tvenkinys jai – tinkamesnė vieta augti. Uždaroje aplinkoje galima kontroliuoti, kad žuviai užtektų planktono ir kitų reikalingų maistinių medžiagų. Būtent dėl šios priežasties maistinė jos vertė didėja. O kai ji yra pagaunama laukinėje gamtoje, ji pati rūpinasi maistu ir gali sumažėti ir maistinė žuvies vertė“, – pasakoja R. Kriščiūnas.
      Anot įmonės vadybininko, plačiakaktis išsiskiria tuo, kad nors yra labai nekaloringas, pasižymi ir riebiai žuviai būdingų aminorūgščių gausa. „Nors plačiakaktis turi mažai riebalų, jame yra labai geras riebalų ir omega-3 bei omega-6 rūgščių santykis, o savo gerosiomis savybėmis jis yra panaši į vaivorykštinį upėtakį. Vartojant produktus, turinčius daug aminorūgščių, organizme sunkiau susikaupti kenksmingiems šlakams, mat ši medžiaga padeda pašalinti toksinus. Pastebėta, kad žmonės, kurie reguliariai valgo žuvį, yra geresnės nuotaikos, emocinės sveikatos. Žuvyje esantis fosforas tekia ir didžiulę naudą smegenims“, – teigia R. Kriščiūnas.
      Svarbiausia – kokybė
      Žuvininkas pasakoja, kad tvenkiniuose sugautas plačiakaktis yra iš karto apdorojamas ir iš jo yra padaroma filė, kuri vėliau pasiekia ir prekybos vietas.
      „Plačiakaktį žmonės yra įpratę matyti ne kaip visą žuvį, o kaip filė. Taip yra todėl, kad plačiakakčiai – itin didelės žuvys. Jie gali užaugti ir net iki kelių dešimčių kilogramų. Kalbant apie plačiakakčio kokybę – didžiausias dėmesys skiriamas žuvies šviežumui. Visi procesai, susiję su jos apdorojimu, yra daromi labai greitai, kad parduotuves ji pasiektų būdama aukščiausios kokybės“, – pasakoja žinovas.
      Anot R. Kriščiūno, plačiakakčius iš dalies galima priskirti ir sezoninėms žuvims. Mat tvenkiniuose veisiama žuvis šaltuoju metų laiku žiemoti nusileidžia į patį vandens telkinio dugną. O tik prasidėjus pavasariui, kai vanduo pradeda lėtai įšilti, ji palieka savo žiemos buveinę.
      Pasakodamas apie plačiakakčio gaminimo būdus R. Kriščiūnas sako, kad ši žuvis ypatingo paruošimo nereikalauja ir siūlo paprastą orkaitėje keptos plačiakakčio filės receptą.
      Plačiakaktis su daržovėmis
      Jums reikės:
      Plačiakakčio filė
      Kelių svogūnų
      Kelių morkų
      Poros skiltelių česnako
      Raudonosios paprikos
      Citrinos
      Alyvuogių aliejaus
      Žiupsnelio druskos ir pipirų
      Šviežių petražolių
      Gaminimas:
      Pirmiausia, jeigu reikia, pašaliname žuvies žvynus. Tuomet žuvies filė supjaustome stambiais gabalais. Į įkaitintą keptuvę pilame alyvuogių aliejaus ir joje kelias minutes pakepiname supjaustytas daržoves. Viską pagardiname druska, pipirais, įdedame smulkiai pjaustyto arba sutrinto česnako ir nuolat maišydami viską dar pakepiname kelias minutes. Tuomet gautą daržovių troškinį klojame į skardą ir ant jos dedame žuvies gabalus. Ant žuvies pilame šlakelį alyvuogių aliejaus, beriame žiupsnelį druskos, pipirų ir užspaudžiame citrinos sulčių. Galiausiai, viską pašauname į apie 180–200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 15–20 min. Skanaus!
      Please login to join discussion

      Kiti Straipsniai

      Ruošiant kugelį tiks ir koktelių plaktuvas – neužtruksite pasigaminti

      Ruošiant kugelį tiks ir koktelių plaktuvas – neužtruksite pasigaminti

      11 lapkričio, 2022
      Pasaulinė širdies diena: ką valgyti ir kaip kitaip prisidėti prie geresnės savijautos

      Pasaulinė širdies diena: ką valgyti ir kaip kitaip prisidėti prie geresnės savijautos

      28 rugsėjo, 2022
      Kalnai ir kalorijos: Alpių regiono virtuvė, puikiai tinkanti ant mūsų rudeniško stalo

      Kalnai ir kalorijos: Alpių regiono virtuvė, puikiai tinkanti ant mūsų rudeniško stalo

      5 rugsėjo, 2022
      Tarp juoko ir ašarų: norėdami susidžiovinti grybus, džiauna juos ir pirtyse, ir ant automobilio kapoto

      Tarp juoko ir ašarų: norėdami susidžiovinti grybus, džiauna juos ir pirtyse, ir ant automobilio kapoto

      5 rugpjūčio, 2022
      Maisto kainos auga, kas laukia rudenį?

      Maisto kainos auga, kas laukia rudenį?

      5 rugpjūčio, 2022
      3 patiekalų vakarienė 4-iems už 20 eurų – misija įmanoma: ką pasigaminti?

      3 patiekalų vakarienė 4-iems už 20 eurų – misija įmanoma: ką pasigaminti?

      2 rugpjūčio, 2022
      Daugiau
      Kitos naujienos

      Sinoptikai prognozuoja drėgnus, gana vėjuotus, tačiau nešaltus oraus

      „MOKI VEŽI“ atveria parduotuvių duris

      radviliškis (1)

      © 2012 – 2022 manoRadviliskis.lt

      RINA partneris.

      efav

      eLengvai tinklas.

      eLengvai MEDIA GROUP

      No Result
      View All Result
      • Naujienos

      © 2012 - 2022 eLengvai - MEDIA GROUP