Ketvirtadienis, 13 lapkričio, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
Mano Radviliškis!
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
Mano Radviliškis!
No Result
View All Result

Prancūzas konditeris atskleidė „nematomo“ obuolių pyrago receptą – taip skanu, kad pranyks akimirksniu

RINA@ RINA
Trečiadienis, 15 spalio, 2025
0
Autorius: IKI
Ar gali toks įprastas bei nebrangus desertas kaip obuolių pyragas nustebinti? Pasirodo, gali – jei iškepsite jį taip, kaip kepa prancūzai. Pasak Lietuvoje namus sukūrusio „Iki“ konditerio Thierry Lauvray, intriguojantis prancūziško „nematomo“ obuolių pyrago pavadinimas slepia nepaprastai drėgną, lengvą ir svaiginančiai skanų kepinį. Šio fenomenu tapusio deserto paslaptis ta, kad čia vaisių yra gerokai daugiau nei tešlos, o jį be vargo ir be didelių išlaidų paruoš net ir naujokai virtuvėje.
Prancūzas konditeris atskleidė „nematomo“ obuolių pyrago receptą – taip skanu, kad pranyks akimirksniu

Obuolių pyragas, nors ir labai populiarus Lietuvoje, yra žinomas visame pasaulyje. Tradiciniu obuolių pyragu kiekvieną rudenį pakvimpa namai JAV, vokiečiai kepa Apfelkuchen, austrai – Apfelstrudel, kaimynai lenkai skanauja szarlotka. O prancūzai savo pyragą vadina gateau invisible aux pommes – nematomu obuolių pyragu.

„Nematomas obuolių pyragas savo pavadinimą gavo dėl to, kad jame yra nedaug tešlos, bet daug obuolių. Dėl to jis yra lengvas, kupinas vaisių skonio, o obuolių sluoksniai tarsi susilieja ir tampa nepastebimi. Tačiau šis pyragas tikrai neliks nepastebėtas – rafinuotas skonis ir kreminė konsistencija sužavės kiekvieną. Namiškiai pastebės skirtumą jau nuo pirmojo kąsnio ir greičiausiai nuo šiol prašys nebe tradicinės versijos, o būtent prancūziškos“, – sako Th. Lauvray.

Nors receptas – prancūziškas, šis obuolių pyragas išpopuliarėjo visame pasaulyje. Viena iš priežasčių – labai paprasta jo gamyba. Skanėstui nereikia nei įmantrių ingredientų, nei specialių įrankių – pakaks tik nebrangių produktų, vieno dubens ir tik šiek tiek darbo.

Panašusturinys

Vieno puodo magija: kaip namuose paruošti skanų ir nebrangų plovą, kuris suburs žmones prie stalo

Nuo pačios skaniausios šakšukos iki dar taip neruošto lečo: 5 pigūs ir lengvi patiekalai su paprikomis

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

„Svarbiausias žingsnis – kuo tolygiau ir ploniau supjaustyti šviežius obuolius. Būtent tai sukurs daugybę sluoksnių, dėl kurio šis desertas toks mėgstamas. Galite naudoti daržovių pjaustyklę, bet jei neturite – lengvai tą padarysite tiesiog aštriu peiliu“, – pasakoja tinklo konditeris.

Kokius obuolius rinktis?

Nors obuoliai yra kiekvieno obuolių pyrago žvaigždė, šiame recepte jie atsiskleidžia visu savo skoniu – todėl geriausia juos rinktis saldžius, tvirtus. Būtent dėl didelio obuolių kiekio ir mažai tešlos šis desertas yra ypač drėgnas ir sultingas.

„Lietuviai obuolius triauškia ištisus metus, bet rudenį – ypač. Rugsėjį obuoliai buvo net vieni perkamiausių viso mėnesio vaisių. Pirkėjai juos mielai renkasi ir kaip šviežią, sveikatai palankų užkandį, ir kaip pigų įvairių rudeninių skanėstų ingredientą. Obuolys puikiai dera salotose, jų labai skanu išsikepti prie mėsos, paukštienos patiekalų, jais praturtinti košę, o obuolinių desertų įvairovė tokia plati, kad įtiks kiekvieno skoniui“, – sako „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.

Pagal skonį pirkėjai renkasi ir obuolių rūšis, pastebi tinklo atstovė. Didelio susidomėjimo sulaukia iš Lietuvos ūkių atvykę obuoliai, pirkėjai jų kiekvienais metais labai laukia, tačiau vertina ir rūšių įvairovę. Pavyzdžiui, mėgstantiems daugiau kontrasto patinka „Granny Smith“ – jie saldžiarūgščiai, sukuria išraiškingesnį skonių balansą. Tuo tarpu tokie kaip „Red Delicious“, „Golden“ turi daugiau natūralaus saldumo, todėl gaminant su jais, reikia mažiau cukraus.

„Kadangi lietuviai šiais rudens sezono karaliais mėgaujasi praktiškai kasdien, pastebime, kad paprastai į krepšelį pirkėjai kraunasi obuolių daugiau, pasinaudodami akcijomis išbando skirtingas jų veisles – net ir pats paprasčiausias obuolys gali suteikti naujų atradimų“, – sako G. Kitovė.

Džiugiu atradimu taps ir „nematomas“ obuolių pyragas, kuriame kuklūs vaisiai sukurs tikrą skonių simfoniją – Th. Lauvray dalijasi tradiciniu prancūzišku receptu.

Porcijos: 8

Gaminimo laikas: 25 min. ruošti ir 50 min. kepti

Reikės: 1 kg šviežių obuolių, 3 kiaušinių, 85 g cukraus, 30 g sviesto, 140 ml pieno, 2 šaukštelių vanilės ekstrakto, 110 g miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, žiupsnelio druskos.

Gaminame:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
  2. Obuolius nulupkite, išpjaukite šerdį ir supjaustykite 1,5-2 mm storio griežinėliais.
  3. Kiaušinius išplakite su cukrumi. Miltus persijokite, sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į kiaušinius. Lengvai išmaišykite – tik tiek, kad miltų nesimatytų. Supilkite pieną, tirpintą sviestą, vanilę ir įberkite žiupsnelį druskos. Išmaišykite, kol gausite vientisą masę.
  4. Į tešlą sudėkite obuolius ir atsargiai išmaišykite, kad jie pasidengtų tešla. Sudėkite obuolius į kepimo formą, tešlos likučius užpilkite ant viršaus. Kepkite apie 50 minučių – ar iškepė, patikrinkite su dantų krapštuku. Įsmeigtas į pyragą jis išsitraukti turėtų švarus.
  5. Leiskite atvėsti, tuomet padėkite į šaldytuvą bent 2 valandoms, kad pyragas sutvirtėtų. Patiekti galite aplaistę karamele, pabarstę cukraus pudra, migdolų drožlėmis. Skanaus!

 

 

Šiame straipsnyje
+++ BioNTechKugelis

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Vieno puodo magija: kaip namuose paruošti skanų ir nebrangų plovą, kuris suburs žmones prie stalo

Vieno puodo magija: kaip namuose paruošti skanų ir nebrangų plovą, kuris suburs žmones prie stalo

17 spalio, 2025
Nuo pačios skaniausios šakšukos iki dar taip neruošto lečo: 5 pigūs ir lengvi patiekalai su paprikomis

Nuo pačios skaniausios šakšukos iki dar taip neruošto lečo: 5 pigūs ir lengvi patiekalai su paprikomis

16 rugsėjo, 2025
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

29 liepos, 2025
Ruošiatės į kelionę ar žygį? Pasigaminkite šių skanių užkandžių – nereikės išlaidauti, o valgys visa šeima

Ruošiatės į kelionę ar žygį? Pasigaminkite šių skanių užkandžių – nereikės išlaidauti, o valgys visa šeima

16 liepos, 2025
Švieži pomidorai vasarą ant skrebučio keičia avokadus: internetą užvaldęs „pan con tomate“ ir dar 2 idėjos pusryčiams ar piknikui

Švieži pomidorai vasarą ant skrebučio keičia avokadus: internetą užvaldęs „pan con tomate“ ir dar 2 idėjos pusryčiams ar piknikui

8 liepos, 2025
Kepti ledai, ledų „tiramisu“, o gal braškinis kokteilis? Pigūs ir lengvi receptai su ledais, kuriuos kartosite visą vasarą

Kepti ledai, ledų „tiramisu“, o gal braškinis kokteilis? Pigūs ir lengvi receptai su ledais, kuriuos kartosite visą vasarą

28 gegužės, 2025
Daugiau
Kitos naujienos
Miesto fontanas atsisveikina iki pavasario

Miesto fontanas atsisveikina iki pavasario

Padangų keitimo metas: trys vietos, kur jas galima priduoti nemokamai

Padangų keitimo metas: trys vietos, kur jas galima priduoti nemokamai

© 2012 – 2022 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.