Penktadienis, 27 sausio, 2023
-1 °c
Radviliškis
-2 ° Št
-1 ° Sk
1 ° Pr
-1 ° An
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
SUBSCRIBE
mano Radviliskis
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Politika
  • Sveikata
  • Jaunimas
    Kutiškius aplankė Trys karaliai

    Kutiškius aplankė Trys karaliai

    Šeduvos gimnazijoje vyko labdaros paramos koncertas „Uždekim žiburius širdžių“

    Pokyčiai profesiniame mokyme: verslui – daugiau galimybių tiesiogiai įsitraukti į specialistų rengimą

    Pokyčiai profesiniame mokyme: verslui – daugiau galimybių tiesiogiai įsitraukti į specialistų rengimą

    Steigiami regioniniai konsultaciniai specialiojo ugdymo centrai, savivaldybės kviečiamos teikti paraiškas

    Steigiami regioniniai konsultaciniai specialiojo ugdymo centrai, savivaldybės kviečiamos teikti paraiškas

    Įvyko jau 5-asis dviračių žygis rudenėjančia „Kudirknakčio“ trasa

    Įvyko jau 5-asis dviračių žygis rudenėjančia „Kudirknakčio“ trasa

    „Sodra“: jaunuoliai, kurie šiais metais nebesimokys, turėtų pasitikrinti sveikatos draudimą

    „Sodra“: jaunuoliai, kurie šiais metais nebesimokys, turėtų pasitikrinti sveikatos draudimą

    Startuoja maltiečių programa „Drąsiau į gyvenimą“ – pagalba vaikams ir jaunimui visais jų gyvenimo etapais

    Startuoja maltiečių programa „Drąsiau į gyvenimą“ – pagalba vaikams ir jaunimui visais jų gyvenimo etapais

    Prasidėjo papildomas priėmimas į universitetus ir kolegijas

    Prasidėjo papildomas priėmimas į universitetus ir kolegijas

    Elektroninės cigaretės ir paauglystė: tai – nesuderinama!

    Elektroninės cigaretės ir paauglystė: tai – nesuderinama!

    Trending Tags

    • Sportas
    • Turizmas
    • Maistas
    • Kultūra
    • Pramogos
    • Kriminalai
    • Įvairūs
    • Verslas
    • Politika
    • Sveikata
    • Jaunimas
      Kutiškius aplankė Trys karaliai

      Kutiškius aplankė Trys karaliai

      Šeduvos gimnazijoje vyko labdaros paramos koncertas „Uždekim žiburius širdžių“

      Pokyčiai profesiniame mokyme: verslui – daugiau galimybių tiesiogiai įsitraukti į specialistų rengimą

      Pokyčiai profesiniame mokyme: verslui – daugiau galimybių tiesiogiai įsitraukti į specialistų rengimą

      Steigiami regioniniai konsultaciniai specialiojo ugdymo centrai, savivaldybės kviečiamos teikti paraiškas

      Steigiami regioniniai konsultaciniai specialiojo ugdymo centrai, savivaldybės kviečiamos teikti paraiškas

      Įvyko jau 5-asis dviračių žygis rudenėjančia „Kudirknakčio“ trasa

      Įvyko jau 5-asis dviračių žygis rudenėjančia „Kudirknakčio“ trasa

      „Sodra“: jaunuoliai, kurie šiais metais nebesimokys, turėtų pasitikrinti sveikatos draudimą

      „Sodra“: jaunuoliai, kurie šiais metais nebesimokys, turėtų pasitikrinti sveikatos draudimą

      Startuoja maltiečių programa „Drąsiau į gyvenimą“ – pagalba vaikams ir jaunimui visais jų gyvenimo etapais

      Startuoja maltiečių programa „Drąsiau į gyvenimą“ – pagalba vaikams ir jaunimui visais jų gyvenimo etapais

      Prasidėjo papildomas priėmimas į universitetus ir kolegijas

      Prasidėjo papildomas priėmimas į universitetus ir kolegijas

      Elektroninės cigaretės ir paauglystė: tai – nesuderinama!

      Elektroninės cigaretės ir paauglystė: tai – nesuderinama!

      Trending Tags

      • Sportas
      • Turizmas
      • Maistas
      • Kultūra
      • Pramogos
      • Kriminalai
      • Įvairūs
      No Result
      View All Result
      mano Radviliskis
      No Result
      View All Result

      Italijos stebuklas – pesto padažas: atsiradimo istorija, neįprastos versijos ir paprasti receptai

      RINA@ RINA
      Trečiadienis, 19 gegužės, 2021
      0
      Autorius: IKI
      Pesto – vienas labiausiai pasaulyje pamėgtų tradicinių itališkų padažų iš baziliko ir sūrio, taip pat praturtintas kedro riešutais, česnakais ir aukščiausios kokybės alyvuogių aliejumi. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad šis padažas – ne tik skanus, suteikiantis gaivumo įvairiausiems patiekalams, tačiau ir yra labai universalus, o ieškantys neįprastų skonių gali išbandyti ir kitokias šio padažo versijas.

      SUSIJĘ STRAIPSNIAI

      Gyventojai, būkite budrūs: saugokitės priešgaisrinės tarnybos darbuotojais apsimetusių sukčių!

      Aktualu auginantiems vaikus: kas priklauso gausioms šeimoms?

      „Žolės“ apsirūkęs Radviliškio rajono gyventojas „šturmavo“ karinį dalinį

      Atsirado dar viduramžiais
      „Pesto padažas yra paprastai pagaminimas, sveikas ir gaivus pagardas, padėsiantis nesunkiai leistis į kulinarines improvizacijas. Šis padažas puikiai dera valgant pačius įvairiausius patiekalus. Italijoje jis mėgstamas su makaronais, juo gardinami sumuštiniai, salotos, o kartais netgi sriubos. Pesto itin pamėgtas ir Lietuvoje. Pastebime, kad pirkėjai ne tik dažnai jo ieško parduotuvių lentynose, noriai ragauja klasikines ir neįprastas šio padažo variacijas, ieško naujų skonių, bet ir patys eksperimentuoja savo virtuvėse“, – pasakoja V. Juodkazienė.
      Pesto padažas pradėtas gaminti Genujoje, Šiaurės Vakarų Italijoje. Jo receptas pirmą kartą pasirodė 1860 metais, Giovan Battista Ratto kulinarinėje knygoje „Genujos virtuvė“. Originaliame recepte šio padažo sudėtį sudarė trinti česnakai, kedrinės pinijos, baziliko lapai, parmezano ir pekorino kietieji sūriai, jūros druska bei alyvuogių aliejus. Tačiau įvairūs istoriniai šaltiniai rašo, kad pesto padažas iš tiesų atsirado dar viduramžiais.
      Legenda pasakoja, kad viename šalia Genujos įsikūrusiame vienuolyne gyveno vienuolis, kuris mėgdavo rinkti vaistažoles. Vieną dieną eksperimentuodamas jis baziliką sumalė kartu su kitais keliais ingredientais. Taip gautas pirmasis istorijos pesto, kuris palaipsniui buvo tobulinamas.
      Pesto padažas visuomet buvo siejamas su Genujos miestu ir jo kultūra. Šiame mieste kas dvejus metus netgi vyksta pasaulio pesto čempionatas. Be to, pesto padažo entuziastų grupė planuoja padažą pateikti kaip kandidatą į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.
      Gaminamas ne tik iš bazilikų
      Pesto – ne tik skanus, bet ir sveikas padažas, jame galima rasti daug vitaminų A, C ir geležies. Alyvuogių aliejuje yra nesočiųjų riebalų, kurie gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Pesto padaže taip pat galima rasti ir baltymų, kurie yra svarbūs formuojant stiprius kaulus ir raumenis bei yra būtini sveikai imuninės sistemos veiklai palaikyti. Pesto taip pat yra puikus kalcio šaltinis, vienoje porcijoje pesto gaunama 150 miligramų, arba apie 13–15 procentų suaugusio žmogaus dienos kalcio normos.
      Ir nors klasikinis pesto padažo variantas yra gaminamas iš bazilikų, šio padažo, kaip ir dažno patiekalo, receptas patyrė įvairiausių transformacijų. Šiuo metu yra daugybė pesto padažo variantų. Jis gaminamas su saulėje džiovintais pomidorais, alyvuogėmis, petražolėmis, mėtomis, kale kopūstais ar netgi žaliaisiais žirneliais. Sicilietiškame pesto vietoj bazilikų naudojami pomidorai, o kedro riešutai pakeičiami migdolais. Aitrusis Kalabrijos pesto gaminamas iš keptų paprikų bei juodųjų pipirų.
      V. Juodkazienė siūlo ir kelis neįprastus pesto padažo receptus, kurie nustebins netikėtais poskoniais. Šiuos padažus galėsite patiekti kartu su makaronais, užtepti ant itališkų sumuštinukų crostini arba pagardinti mėgstamos mėsos ar jūros gėrybių patiekalus.
      Alyvuogių pesto
      Jums reikės:
      1 česnako skiltelės
      Žiupsnelio jūros druskos
      25 g kedro riešutų
      250 g juodųjų alyvuogių be kauliukų
      Saujos šviežių petražolių
      125 ml alyvuogių aliejaus
      25 g smulkiai sutarkuoto parmezano
      Pagaminimas:
      Į smulkintuvą sudėkite česnaką, jūros druską, tuomet įberkite kedro riešutų, sudėkite alyvuoges, petražoles ir viską sutrinkite. Galiausiai į padažą atsargiai sumaišykite alyvuogių aliejų ir smulkiai tarkuotą parmezaną ir vėl viską gerai išmaišykite.
      Saulėje džiovintų pomidorų pesto
      Jums reikės:
      1 puodelio saulėje džiovintų pomidorų
      1/3 puodelio migdolų
      Kelių skiltelių česnako
      Šviežių rozmarino lapų
      Žiupsnelio druskos
      Žiupsnelio juodųjų pipirų
      Šlakelio aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus
      Pagaminimas:
      Į smulkintuvą sudėkite česnaką, druską, pipirus, rozmarino lapelius, migdolus bei saulėje džiovintus pomidorus ir viską sutrinkite. Galiausiai į padažą atsargiai sumaišykite alyvuogių aliejų. Skanaus!
      Please login to join discussion

      Kiti Straipsniai

      Ruošiant kugelį tiks ir koktelių plaktuvas – neužtruksite pasigaminti

      Ruošiant kugelį tiks ir koktelių plaktuvas – neužtruksite pasigaminti

      11 lapkričio, 2022
      Pasaulinė širdies diena: ką valgyti ir kaip kitaip prisidėti prie geresnės savijautos

      Pasaulinė širdies diena: ką valgyti ir kaip kitaip prisidėti prie geresnės savijautos

      28 rugsėjo, 2022
      Kalnai ir kalorijos: Alpių regiono virtuvė, puikiai tinkanti ant mūsų rudeniško stalo

      Kalnai ir kalorijos: Alpių regiono virtuvė, puikiai tinkanti ant mūsų rudeniško stalo

      5 rugsėjo, 2022
      Tarp juoko ir ašarų: norėdami susidžiovinti grybus, džiauna juos ir pirtyse, ir ant automobilio kapoto

      Tarp juoko ir ašarų: norėdami susidžiovinti grybus, džiauna juos ir pirtyse, ir ant automobilio kapoto

      5 rugpjūčio, 2022
      Maisto kainos auga, kas laukia rudenį?

      Maisto kainos auga, kas laukia rudenį?

      5 rugpjūčio, 2022
      3 patiekalų vakarienė 4-iems už 20 eurų – misija įmanoma: ką pasigaminti?

      3 patiekalų vakarienė 4-iems už 20 eurų – misija įmanoma: ką pasigaminti?

      2 rugpjūčio, 2022
      Daugiau
      Kitos naujienos

      Švelnėja karantino reikalavimai neformaliajam švietimui, profesinio mokymo ir aukštojo mokslo studijoms

      Nuo pirmadienio Lietuvoje bus leidžiami didesni renginiai

      radviliškis (1)

      © 2012 – 2022 manoRadviliskis.lt

      RINA partneris.

      efav

      eLengvai tinklas.

      eLengvai MEDIA GROUP

      No Result
      View All Result
      • Naujienos

      © 2012 - 2022 eLengvai - MEDIA GROUP